zaterdag 9 februari 2013

De verzegelde brief - Emma Donoghue

Emma Donoghue is zonder enige twijfel een van mijn favoriete schrijfsters. Vaak schrijft ze goed onderbouwde en historisch correcte verhalen met een originele invalshoek. En dit boek is niet anders.

Helen zit al 7 jaar 'gevangen' in een liefdeloos huwelijk met admiraal Harry Codrington. Ze slapen in aparte slaapkamers en als ze terug naar Londen gaan wonen, pikt Helen haar vriendschap weer op met Fido Faithfull. Een feministische uitgeefster die strijdt voor het recht op een carrière voor vrouwen. Wanneer Codrington zijn vrouw beschuldigt van overspel, breekt de hel los.

emma donoghue

De verzegelde brief is een boek over vrouwen, over de ongelijkheid tussen de seksen in Victoriaans Engeland. Over vriendschap, ouderschap en vertrouwen. Het sterke aan dit boek is, is dat het gebaseerd is op een bestaande rechtszaak uit die tijd. Soms worden bepaalde stukken uit de rechtszaak bijna letterlijk geciteerd. Overspel, gepleegd door een vrouw, dat was onvergeeflijk. En scheiden een absolute schande. Bovendien ging het hoederecht van de kinderen zo goed als altijd naar de man. Je kan je direct al inbeelden dat zo'n rechtszaak een heel stresserende periode is voor een vrouw die gewend is aan status en aanzien.

Emma Donoghue weet als geen ander de juiste sfeer te scheppen. Je waant je meeteen weer in een of andere hoepelrok, met een strak aangetrokken korset, koets en paard op de oprit. Wat voor mij heel leuk is, is dat je weet dat verschillende personages uit het boek ook echt bestaan hebben zoals Fido, de feministische uitgeefster. Het maakt het allemaal wat pittiger, en het plot is er eentje om je vingers en duimen bij af te likken.

Maar laat je vooral niet misleiden door het citaat op de cover. Seks of passie komt er niet echt in voor, 't is gewoon een uitmuntend verteld verhaal.


En zo hebben we ze graag.


Ann




4 opmerkingen:

  1. Meesterlijke schrijfster, ook één van mijn favorieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ken haar niet, bedankt voor de tip. Zet het zeker op mijn lijstje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ga het ook zeker eens lezen, klinkt goed. Ken je Sarah Waters, trouwens? Zij schrijft historische lesbische literatuur, maar laat dat laatste adjectief je niet tegenhouden, het zijn gewoon supergoede boeken, die zich ook vaak in het Victoriaanse tijdperk afspelen. Fingersmith, Affinity en Tipping the Velvet zijn absolute aanraders.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Allemaal gelezen. Maar ik vind Donoghue toch nog net ietsje beter. Nightwatch van Waters was schabouwelijk slecht.

      Verwijderen