vrijdag 8 juni 2012

Dag 26: Nomnomnom pasta

Je hebt soms zo van die momenten. Van die speciale... laat ons zeggen... verlichte momenten. Waarbij 1+1 maar eventjes 3 wordt. Ik had gisteren zo'n moment. Ik had een heel eenvoudig, zeer basic pastasausje gemaakt en plots zag ik nog een halve blok harde geitenkaas liggen. En ja, de rest is geschiedenis. Allez ja, verteerd is misschien een beter woord.

Dus ik geef je eerst het basissausje, een prima startpunt om te experimenteren. Je kan klassiek gaan en de saus uitbreiden naar een putanesca (gewoon ansjovis in zijn eigen olijfolie bakken tot ze uiteenvallen, sausje erbij en kappertjes. Of je kan er gewoon mascarpone of ricotta onder roeren. Of misschien eerst wat chorizo bakken en dat daarbij doen... de mogelijkheden zijn eindeloos.

Maar eerst beginnen bij het begin. Met de basissaus.


nomnomnompasta


Wat heb je nodig?

2-3 el olijfolie
1 grote ui, grof gesneden
3 teentjes look, geperst
2 blikken (400g) tomaten in blokjes (of 1 blik tomaten en 1/2 kilo tomaten of een 1 kilo tomaten)
1 tl gedroogde tijm (of een bussel verse basilicum)
1 chilipeper fijngesneden
peper en zout
1 tl suiker



Verwarm de olie en fruit er de ui, look en chili in gedurende 2-3 minuutjes. Zorg ervoor dat de look niet bruin wordt, want dat maakt de saus bitter. Doe er de tomaat bij, tijm (of basilicum), suiker, en kruid met peper en zout. Laat minstens een half uur pruttelen. Zeef de saus en druk goed aan met een pollepel.


De nomnomnom pasta

350 ml van de basissaus
enkele takjes verse oregano
100 g pasta per persoon
150 à 200 harde geitenkaas in kleine blokjes gesneden


Kook de pasta volgens de aanwijzingen op het pak. Giet af en doe in een vuurvaste schotel. Schep er de saus over en verdeel er de kaas over. Strip de blaadjes van de oregano en verdeel over de schotel. Zet 10 minuutjes in een voorverwarmde oven op 200°. En laat daarna nog enkele minuutjes bruinen onder de grill.


Wreed lekker. Echt niet te doen.


Smakelijk!


Ann


Ow ja, en wie nog een aardappelsalade zocht... ons Fleurfatale heeft een Zweedse versie gemaakt. Zeker proberen!

4 opmerkingen: